Az aranyérmes interjú – Lévai Richárd SYNLAB vezér a vállalat sikereiről

Az aranyérmes interjú – Lévai Richárd SYNLAB vezér a vállalat sikereiről

Nem egyszerű egyeztetni egy olyan elfoglalt emberrel, mint Lévai Richárd, de végül nem hagyta szó nélkül, hogy a vállalat, amelynek vezérigazgatója, a 2020-as, 18,3 milliárdos nettó éves árbevételével listánk élén végzett. A SYNLAB vállalat jelenéről, kihívásairól és technikai fejlesztéseiről kérdeztük. Interjú.

Lévai Richárd - haszon listák
Lévai Richárd

MA.: A SYNLAB Hungary Kft. gazdasági sikere évről évre nagyobb, az előző évhez képest 4 milliárd plusszal zárta nettó éves árbevételét 2020-ban. Mi lehet a folyamatos növekedés első számú oka az önök esetében?

LR.:  A folyamatos innovációk, a megbízható csapat és a nemzetközi háttér. Amikor kitört a járvány, a hagyományos volumenünk kétharmadát elveszítettük mi is. Azonban fontos tudni, hogy a SYNLAB egy tőkeerős nagyvállalat, amely Európában piacvezető. Egyértelmű volt, hogy a járvány kitörésekor elsődleges célunk a munkahelyek megőrzése lesz Magyarországon, bármi is történjen. Több mint 900 embernek biztosítunk megélhetést, összetartó és motivált csapatunk van, többségük női munkavállaló, akik nap mint nap helyt állnak, minden elismerést megérdemelnek.

LR.:  Emellett tavaly kora nyáron első körben minket jelöltek ki az egyetemi laborok mellett a PCR-vizsgálatok elvégzésére országosan. A PCR-technológia ekkor már rendelkezésünkre állt, mert méhnyakrákszűrésre használtuk, „csak” át kellett kalibrálni a gépeket. Onnantól kezdve átálltunk a covidszűrésekre, és háttérbe szorultak a hagyományos labordiagnosztikai szolgáltatásaink, de az utóbbi időszakban már kezd visszarendeződni sok minden.

MA.: A világjárvány a teljes egészségügyi szektort megrángatta, gyors reakciót kívánt az intézményektől az átstrukturálódás. Önök vidéken és a fővárosban is végeznek antitest vizsgálatokat tavaly óta, mindemellett a humándiagnosztikai ellátás lecsökkent a járvány idején. Milyen tapasztalatai vannak a járvány SYNLAB-ra gyakorolt hatásaival?

LR.: A SYNLAB egy stabil és megbízható vállalatnak bizonyult ebben a nehéz időszakban, már csak azért is, mert április végén részvényeinket bevezették a frankfurti tőzsdére.  Bármilyen furcsa, de a járvány segített minket abban, hogy SYNLAB még megbízhatóbb munkaadó legyen, ahol érdemes dolgozni. Fejlesztettük belső kommunikációnkat, jobban odafigyelünk az emberi értékeinkre. A pandémia kezdete óta amúgy a SYNLAB világszerte jelentősen megnövelte munkaerő állományát, s igyekszünk elismerni a dolgozók emberfeletti teljesítményét.

MA.: A cég több lábon áll, a humándiagnosztikán túl sok más egyéb is szerepel a vállalat portfóliójában, úttörő például a környezetanalitikában is. Mesélne egy kicsit a laboratóriumaik projektjeiről?

LR.: Az emberi testben 5000 féle paramétert tudunk vizsgálni, de a minket körülvevő környezetet is számos szempontból képesek vagyunk elemezni. Legutóbb például egy innovatív kiválósági programot dolgoztunk ki az újranyitó fürdők számára, együttműködésben a Magyar Fürdőszövetséggel. A platina vagy arany fokozatot megszerző létesítmények azt vállalták, hogy a jogszabályban előírtakon túl további higiéniai előírásoknak is megfelelnek, amelyeket a SYNLAB akkreditált szakértői ellenőriznek. Ennek keretében elsősorban nem a fürdővizek minőségét vizsgáljuk, hanem például a kilincseket, a szaunalepedőket vagy a levegő minőségét is.

A SYNLAB egyedülálló abban, hogy nyolc vidéki telephelyén a mintavevői akkreditálva vannak, s önállóan is magas színvonalon végzik a munkájukat. A környezetihigiéniai vizsgálatainkra az egészségügyi és a szociális intézményekben, illetve a vállalati szektorban is szükség van. Immár felületi teszteket is tudunk végezni, hogy megtaláljuk a koronavírus nyomait a különböző tárgyakon, eszközökön, s ezzel gátoljuk meg a fertőzésveszélyt. Önálló csapat foglalkozik a SYNLAB-on belül a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatokkal, ahol azt vizsgáljuk, hogy az ipari környezet veszélyezteti-e az ott dolgozókat, legyen szó autó-, gumi- vagy festékgyárakról, esetleg töltőállomásokról.

Az aranyérmes interjú – Lévai Richárd SYNLAB vezér a vállalat sikereiről

MA.: Kommünikéjük szerint a cég a legfejlettebb robotizált technológiát használja a laborokban. Bevetnek esetleg AI alapú eszközöket is?

LR.: Az nyeri a laborcégek versenyét, aki képes a pácienseknek a lehető legrövidebb időn belül véreredményt biztosítani, a lehető legmagasabb szakmai színvonalon teljesítve. Számos olyan innovációnk van, amely példa nélküli. Legújabb fejlesztésünk az úgynevezett okoslelet. Ez egy forradalmian új, matematikai valószínűség-számításon alapuló, a mesterséges intelligenciát segítségül hívó, nagy teljesítményű szoftver, ami megbecsüli 11 betegségcsoport kockázatát egy hétköznapi vérvizsgálatot követően.

A rendszer az elvégzett laborvizsgálati eredményeket többszázezer tényleges páciens hasonló laborlelete alapján elemzi, egészségügyi kockázatokra utaló mintázatokat keres, s ezeket a leleten közérthető formában közli a pácienssel. A szolgáltatás bárki számára elérhető Magyarországon, jelenleg tesztidőszak van még. Teljesen magyar fejlesztés, de nem összekeverendő a genetikai vizsgálatokkal, amelyek „mindössze” a hajlamokat mutatják ki. Az okoslelet segít abban, hogy aktuálisan feltérképezzük a testünket, és odafigyeljünk magunkra a rohanó hétköznapokban.

“Szeretnénk, ha a közeljövőben Magyarországon lehetne a SYNLAB egyik női egészségközpontja is.”

MA.: A vállalat milyen ezirányú bővítéseket tervez még a közeljövőben?

LR.: Már most is idehaza van az egész SYNLAB-hálózaton belül a legnagyobb volumenű labor, vagyis nálunk készül a legtöbb vizsgálat a 36 ország közül: ez csaknem 30 millió laborvizsgálatot jelent évente a csepeli laborunkban, ahol az üzemelés jelentős része robotizált. A legnagyobb beruházáson már túl vagyunk, a budapesti központunkban létrehoztuk a covidlabort tavaly, amire közel 1 milliárd forintot költöttünk, és kaptunk hozzá 140 millió forintos állami támogatást is. Szeretnénk, ha a közeljövőben Magyarországon lehetne a SYNLAB egyik női egészségközpontja is.

MA.: Említette, hogy 50 millió vérvizsgálatot végeznek egy évben, miért lett ilyen fontos a labordiagnosztika?

LR.:A labordiagnosztika nélkülözhetetlen része lett az egészségügyi ellátásnak, ma már a klinikai döntések legalább 70 százaléka a laboreredményekre épül. Emellett a prevenció, az egészségügyi problémák megelőzése előtérbe került, ami szintén növekedést generál a SYNLAB számára. Jó példa a technológiai fejlődésre, hogy egyes onkológiai vizsgálatokat korábban csak biopsziával lehetett elvégezni, most pedig jóval gyorsabban és olcsóbban, vérvizsgálatból is megállapítható az eredmény.

MA.: Van elég szakember a magyar piacon ennyi vizsgálatot elvégezni?

LR.: Sajnos a laborosokból nagy a hiány Magyarországon is, így folyamatos és nagyobb volumenű képzésekre lenne szükség. A felnőttképzések szervezésében és az oktatásban évek óta részt veszünk, akkreditált képzőhely vagyunk, s szeretnénk az egyetemi képzésekbe is bekapcsolódni nemzetközi vállalatként.

MA.: A SYNLAB rengeteg tapasztalatot szerzett a Magyar Olimpiai Csapat laborcégeként, hasznosítható a sportdiagnosztikai tudásuk a lakosság számára is?

LR.:A SYNLAB sportdiagnosztikai csapata több mint 70 magyar olimpikon felkészülését segítette laborvizsgálatokkal és speciális étrenddel. Sportolóink egy részénél jelentős vitamin- és nyomelem hiányt állapítottunk meg a felkészülési időszakban, ami befolyásolta volna a teljesítményüket. A SYNLAB sok tapasztalatot szerzett az élsportolók elemzése által, amelyet hasznosítani tud a lakosság érdekében is. Például mielőtt rendszeresen sportolni kezd valaki vagy átáll egy új étrendre, diétára, azt javasoljuk, hogy kérjen laborvizsgálatot, ami megmutatja, személyesen neki mire kell odafigyelnie.

MA.: Mi várható a labordiagnosztikában a következő 5-10 évben?

LR.:Egyértelműen a mesterséges intelligenciáé a jövő. Egyre több adatunk lesz, egyre nagyobb tudásunk, amit a prevenció érdekében használhatunk majd. A tengerentúlon már sok szolgáltató berendezkedett az otthonápolásra, hiszen az emberek többsége nem szeretne, vagy nem tud majd a vérvételi pontig sem eljutni, és a saját életterében kéri a vérlevételt. A piacon pedig csak azok a cégek maradnak meg, akik gyorsan és precízen tudják biztosítani a laboreredményeket, magas színvonalú szolgáltatás keretében.

MA.: Úgy vettem észre, nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra. A szűrések fontosságára hogyan hívják fel a figyelmet? Vevő rá a lakosság – van esetleg felfelé vagy lefelé ívelő tendencia, ami megmutatkozik a statisztikájukban?

LR.:A SYNLAB a legnagyobb európai klinikai laboratóriumi és orvosi diagnosztikai szolgáltató, amely innovatív és megbízható orvosi diagnosztikai megoldások széles skáláját nyújtja betegek, gyakorló orvosok, klinikák és a gyógyszeripar számára. Igyekszünk mindent megtenni, hogy a megelőzés fontosságára is felhívjuk a figyelmet, hiszen küldetésünk az egészségmegőrzés. Személyes véleményem, hogy Nyugat-Európához képest még van hova fejlődnünk nekünk, magyaroknak a prevenció területén. Azt viszont jó látni, hogy egyre többen kérik szakértőink segítségét, legyen szó egy dietetikusról vagy a laboreredményeket kiértékelő orvosról, ugyanis már ilyen konzultációs szolgáltatásunk is van.

Szöveg: Mácsadi Anni

Fotó: Csomor Alexander

Töltse ki űrlapunkat!

    Kedves Felhasználó!

    Lehetősége van, van adatainak pontosítására, ingyenesen egy weboldal link és egy címke (tag) beállítására. Nézze meg csomagajánlatainkat, további lehetőségeket kínálunk a Top 1000 cégnek, melyekkel jobban ki tud emelkedni és szakmai információkhoz juthat.