Hasít az egészségügy – A Haszon Listák szegmens elemzése

Izgalmas adatok olvashatók ki a Haszon Listák által összeállított egészségügyi top 1000-es lajstromból. 2019-hez képest átrendeződött az öt legjobban jövedelmező egészségügyi alágazat helyzete, bizonyos vállalatok egyenesen megduplázták bevételeiket. A részletes adatbázis készül, októberben jelenik meg, de a fő irányvonalak már most látszanak.

Komoly bevételeket termel a labordiagnosztika. A dobogó legfelső fokán nincs változás az előző évhez képest: a SYNLAB toronymagasan vezeti a nettó éves árbevétel szerinti listát. 2019-ben 14 milliárd forinttal zárt a labordiagnosztikai cég, 2020-ban 18,3 milliárd volt ez az összeg. Hogy a lakosság egyre többször vesz részt szűréseken és kivizsgálásokon, az jó dolog, hiszen nő az érdeklődés a prevenció iránt. Számításba kell venni viszont, hogy a pandémia és az emberek a romló egészségügyi állapota is szerepet játszott az egészségügyi szegmens bevételeinek növekedéséhez. Akárhogy is, a SYNLAB az első a listán. A vállalat az egész ország, sőt honlapjuk szerint Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. A SYNLAB Group tagja, amely négy kontinensen képviselteti magát, és évente több mint 500 millió vizsgálatot tudnak felmutatni – ebből Magyarországon 45 milliót végeznek. Diagnosztikai szisztémájuk a betegségek megelőzésében, könnyebb kezelésében, személyre szabott gyógyításban kulcsfontosságú. 2019-ben is vezette a top 5-öt a SYNLAB, követte őt a B. Braun Avitum Hungary Zrt., harmadik volt az Affidea, negyedik a Medicover, ötödik pedig az FMC Dialízis Center. A SYNLAB komoly bevételnövekedést ért el 2020-ban, a B Braun is megtartotta ezüstérmes helyét 11, 9 milliárd forint nettó éves árbevétellel. A harmadik helyre viszont feljött az FMC Dialízis Center, amelyik az előző évi 10,1 milliárdos bevételét 10,8 milliárdra növelte.

2020-ban a negyedik lett a Budai Egészségközpont, holott a tavalyi 8,9 milliárd forint árbevétel helyett idén 8,6- ot ért el, ötödik helyen pedig az Affidea zárt. Utóbbinak 2019-ben 11 milliárd forintos árbevétele volt, 2020-ban ez az összeg már csak 8 milliárd volt. (A Medicover nem szerepel a 2020-as listán, mert cikkünk megjelenéséig még nem küldte meg az Opten részére adatait.) A diagnosztikában az átlag árbevétel összességében 51,4 milliárd forintot tett ki, 63 vállalat szerepel a legjobbak közt. A géndiagnosztikai és képalkotó diagnosztikai cégek is magas bevételt értek el, de a labordiagnosztika magasan veri őket, összesen 31, 8 milliárd a részük az 51,4-ből.

Hasít az egészségügy – A Haszon Listák szegmens elemzése
fotó: pexels.com

Külföldiekből profitálnak a fogászatok. Az összesítőből kiderül, hogy a top 1000-be meglepően sok, összesen 286 fogorvos vagy fogászati praxis került be. A rendelők közül 120 a fővárosban, 166 ezen kívül végzi tevékenységét, a vidékiek közül legtöbben Sopronban, Mosonmagyaróváron és Győrben vannak, de a második legjobb fogászat például hévízi. A dentálhigiénés szekció dobogójának legfelső fokán a soproni Dentalklinik Dr. Tóka Kft. végzett 1,7 milliárddal, a második hely a Gelencsér Dental Kft.-é 1,3 milliárdos árbevétellel, és szinte pontosan ennyivel zárt a harmadik helyezett, a budapesti Kreatív Fogklinika Kft. A hazai fogorvosok és fogászati szakrendelések igen keresettek a külföldiek körében is, főleg a határok mentén, ahogy az látszik is – soproni fogászatból 17 került fel listánkra. Az osztrák egészségbiztosítási alapkezelővel többen szerződésben állnak, így az ő szolgáltatásaik díjmentesek nyugati szomszédaink számára. A kétezres évek elején kisebb botrány tette próbára a fogorvosturizmust, több osztrák fogász pereskedésbe kezdett, mert a kedvező árak miatt inkább Magyarországra jöttek a pácienseik. Ez persze nem volt véletlen, a magyar fogászatok ausztriai lapokban hirdették szolgáltatásaikat konkrét árakkal megjelölve, ami az osztrák törvényekkel szembe ment. Ma már az online hirdetési felületek térnyerésével kicsit árnyaltabb a kép, így különösebb probléma nincs már e téren.

Hasít az egészségügy – A Haszon Listák szegmens elemzése
fotó: pexels

Mátészalkai a legnagyobb betegszállító vállalkozás. A listából egyéb izgalmas dolgok is kiviláglanak. Már 2019- ben is magas bevétellel zártak a betegszállítással foglalkozó vállalatok, 2020-ban 45-en kerültek fel a listára a szegmensből. Összesen 13 milliárd forint nettó éves árbevételt értek el, közülük egymilliárddal a mátészalkai Keleti Sanitas Kft. bizonyult a legjobbnak, összességében az 52. legjobb egészségügyi vállalkozás lett ezzel. Főként az OEP által finanszírozott betegszállítást végeznek, de úgynevezett betegtaxi szolgáltatás is köthető hozzájuk, ebben az esetben a páciens maga hívhatja ki a betegszállítót, természetesen térítés ellenében. A megadott adatok szerint létszámuk 98 fő, az ágazat legjobbjai pedig összesen 1077 főt foglalkoztatnak országszerte. A szegmens tehát jól teljesített, de a plusz bevételek mellett sajnos a rendezvények biztosításából származó bevételektől elestek a járvány megfékezése miatt érvénybe léptetett korlátozások idején. A minimum összeg, amellyel a listára lehetett kerülni, egyébként 73,6 millió forint volt, egy mosonmagyaróvári fogászatnak sikerült utolsóként csatlakoznia a legjobb ezer egészségügyi vállalathoz, de egy szemészet is hasonló összeggel került a listára. Számos egyéb kategória produkált még magas árbevételt 2020-ban, háziorvosok, magán és állami intézmények milliárdos haszonnal zártak, orvostechnikai eszközök beszerzésével foglalkozók kerültek rá. Ezek heti elemzései a Haszon Magazin új mellékletében elérhetőek lesznek.

Töltse ki űrlapunkat!

    Kedves Felhasználó!

    Lehetősége van, van adatainak pontosítására, ingyenesen egy weboldal link és egy címke (tag) beállítására. Nézze meg csomagajánlatainkat, további lehetőségeket kínálunk a Top 1000 cégnek, melyekkel jobban ki tud emelkedni és szakmai információkhoz juthat.